Skip to main content
ограничения за пътуване информация

Летище Варна е отворено само за заминаващи и пристигащи пътници!

 

С цел да се осигури минимално струпване на хора в сградата, изпращачи и посрещачи няма да бъдат допуснати в терминала. За всички въпроси, свързани с отменени полети, пътниците могат да се информират, като се свържат със съответната авиокомпания.

Граждани, които желаят да посрещнат или изпратят свои гости, роднини и приятели, могат да го направят пред сградата на Терминал 2.

 

Изисквания при пътуване до Германия

Считано от 14 януари, преди отпътуване е задължително да попълните Дигиталната форма за регистрация за влизане в Германия (има я и на български език) на следния адрес:  https://einreiseanmeldung.de

За всички актуални изисквания за пътуване до Германия проверете тук: https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Germany

 

Влезли в сила заповеди на Министерството на здравеопазването

Съгласно заповед № РД-01-19/ 14.01.2022 (изменена със заповед РД-01-26/19.01.2022 г. ) на Министъра на здравеопазването, се въвеждат следните временни противоепидемични мерки относно влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България, считано от 20.01.2022 г.,съобразно цветовите зони, в които попада конкретната държава:

Списък на държавите по цветови зони и на държави с преминаване на реципрочна основа:

 

Зелена зона:

Държавата град Ватикан, Република Румъния

 

Оранжева зона:
Всички държави извън зелена и червена зона.

 

Червена зона:

Австралия, Австрия, Албания, Афганистан, Барбадос, Бахамски острови, Белиз, Бермуда, Босна и Херцеговина, Британски Вирджински острови, Великото херцогство Люксембург, Гибралтар, Гренада, Гренландия, Грузия, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Доминиканска Република, Държавата Кувейт, Есватини, Израел, Източна република Уругвай, Ирландия, Исландия, Италия, Йордания, Кабо Верде,
Кайманови острови, Канада, Катар, Киргизка република, Княжество Андора, Княжество Лихтенщайн, Княжество Монако, Колумбия, Конфедерация Швейцария, Кооперативна република Гвиана, Корейската народно-демократична република, Кралство Бахрейн, Кралство Белгия, Кралство Дания, Кралство Испания, Кралство Нидерландия, Кралство Норвегия, Кралство Швеция, Кюрасао, Лесото, Ливанска република, Многонационална държава Боливия, Обединена република Танзания, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, остров Ман, острови Аруба, Република Аржентина, Република Ботсвана, Република Гватемала, Република Гърция, Република Ел Салвадор, Република Естония, Република Замбия, Република 
Зимбабве, Република Кипър, Република Коста Рика, Република Куба, Република Латвия, Република Литва, Република Малдиви, Република Малта, Република Мозамбик, Република Намибия, Република Панама, Република Парагвай, Република Полша, Република Португалия, Република Сан Марино, Република Северна Македония, Република Сейшели, Република Суринам, Република Сърбия, Република Таджикистан, Република Тринидад и Тобаго, Република Турция, Република Финландия, Република Чили, Република Южна Африка, Саба, Сейнт Винсент и Гренадини, Синт Еустациус, Словашка република, Словения, Съединени американски щати, Туркменистан, Търкс и Кайкос, Унгария, Фарьорски острови, Федерална република Германия, Федеративна
република Бразилия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис, Фиджи, Франция, Хърватия, Черна гора, Чешка република.

 

ЗЕЛЕНА ЗОНА – лицата се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за  проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

 

ОРАНЖЕВА ЗОНА – лицата се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

 

Лицата, пристигащи от ЗЕЛЕНА и ОРАНЖЕВА зона и които не представят документ се поставят под карантина за 10 дни.

Поставеното под карантина лице може да направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.


ЧЕРВЕНА ЗОНА – на територията на страната се допускат само лица, които са:

- български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства,

- граждани на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Северна Македония, Държавата Израел, Република Турция и Република Сърбия и членовете на техните семейства, които пристигат от държава-членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, от Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Северна Македония, Държавата Израел, Република Турция и от Република Сърбия.

 

Горепосочените лица, пристигащи от червена зона се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС или аналогичен на него документ..

 

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един от документите се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни.

 

ВАЖНО: Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от документите (за ваксинация или за преболедуване или за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19) се поставят под карантина за срок от 10 дни. Поставеното под карантина лице може да направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

 

Децата от навършването на 12 до 18 години, пристигащи от държава в червена зона, се допускат на територията на страната при представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. В случай, че не представят такъв документ се поставят под карантина за срок от 10 дни. Поставеното под карантина лице може да направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 не порано от 72 часа от пристигането си в страната.

 

Деца до навършване на 12-годишна възраст, пристигащи от всички зонисе допускат в България без необходимост от представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване.

 

Допускат се изключения от мерките, с които може да се запознаете след като кликнете върху номера на заповедта, посочен по-горе.

 

Актуални изисквания за пътуване

За най-актуална и пълна информация относно изискванията за пътуване в чужбина,
използвайте интерактивната COVID-19 карта в сайта на Министерството на външните работи на България.

На картата на света, като натиснете върху континент и си изберете държава, ще получите информация относно ограничителните мерки и изисквания за влизане в страната.

световна covid-19 карта изисквания за пътуване по света

 

 

Важно: планирайте пътуването си

Призоваваме гражданите, преди да предприемат действия, свързани с организирането на тяхното пътуване в чужбина, още преди резервирането на полет или закупуването на билет да се запознаят подробно с информацията за държавата - цел на тяхното пътуване.

 

Специално внимание следва да бъде обърнато на специфичните изисквания за влизане в тази държава. При неизпълнение на задължителните условия, пътниците няма да бъдат допуснати на територията на страната, в която са пристигнали.

Last update date: 29.01.2022 Last update time: 14:04