Skip to main content
ограничения за пътуване информация

Летище Варна е отворено само за заминаващи и пристигащи пътници!

 

С цел да се осигури минимално струпване на хора в сградата, изпращачи и посрещачи няма да бъдат допуснати в терминала. За всички въпроси, свързани с отменени полети, пътниците могат да се информират, като се свържат със съответната авиокомпания.

За вход на Терминал 2 се използва само входът на Пристигащи.

Граждани, които желаят да посрещнат или изпратят свои гости, роднини и приятели, могат да го направят пред сградата на Терминал 2.

 

 

Влезли в сила заповеди на Министерството на здравеопазването

Съгласно заповед № РД-01-416/04.06.2021 на министъра на здравеопазването, считано от 05 юни 2021 г. до 31 юли 2021 г., лицата, извън тези посочени в т. 1 от Заповедта, които влизат на територията на Република България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, се допускат на територията на страната, при представянето на един от следните документи:

а) документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19.

За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от дадена ваксина срещу COVID-19, посочени в Приложение № 1 и изтичането на 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За завършена ваксинационна схема се счита и комбинираният прием на една доза ваксина Vaxzevria/ AZD1222 с една доза
ваксина Comirnaty/ BNT162b2 (Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine). Документът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, дата на раждане, дати на които са поставени съответните дози ваксина,  търговско наименование и партиден номер на поставената ваксина срещу COVID-19, наименование на производителя/притежателя на разрешението за употреба, държава от която е издаден и наименованието на издаващия компетентен орган.

б) документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

Документът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лечебно заведение, извършило изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата на която е извършено изследването по метода на полимеразна верижна реакция или бърз антигенен тест за COVID-19, изписани на латиница метод (PCR или RAT) и положителен резултат (Positive), позволяващи интерпретация на документа..

в) документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция или отрицателен резултат от проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

 

На територията на Република България могат да влизат деца до 5-годишна възраст, които членове на семейства на лица, посочени в т.6 от Заповедта, без да е необходимо да представят негативeн резултат от PCR или антиген тест, извършена ваксинация или документ, удостоверяващ преболедуване от COVID-19.

 

Запознайте се с пълния текст на заповедта тук, за да разберете какви са изключенията за влизане в страната и конкретните изисквания на здравните власти.

 

Актуални изисквания за пътуване

За най-актуална и пълна информация относно изискванията за пътуване в чужбина,
използвайте интерактивната COVID-19 карта в сайта на Министерството на външните работи на България.

На картата на света, като натиснете върху континент и си изберете държава, ще получите информация относно ограничителните мерки и изисквания за влизане в страната.

световна covid-19 карта изисквания за пътуване по света

 

 

Важно: планирайте пътуването си

Призоваваме гражданите, преди да предприемат действия, свързани с организирането на тяхното пътуване в чужбина, още преди резервирането на полет или закупуването на билет да се запознаят подробно с информацията за държавата - цел на тяхното пътуване.

 

Специално внимание следва да бъде обърнато на специфичните изисквания за влизане в тази държава. При неизпълнение на задължителните условия, пътниците няма да бъдат допуснати на територията на страната, в която са пристигнали.

Last update date: 15.06.2021 Last update time: 03:20